Culture Capture Dining in France Year 10
Sequence of a French meal Order these dishes starting from 1 (start) to the last dish. Le dessert Le plat principal Les fruits L’aperitif L’entrée Le plateau de fromage Give an example of one French dish/product that would be suitable for that course. Le consomme/le potage/la soups
Au restaurant A la carte Menu fixe Menu gastronomique Menu prix fixe Menu du jour Menu touristique Plat du jour Soupe du jour Tarte du jour Service compris / Le pourboire
Les plats “classiques” Côte de porc Poisson grillé Gigot d’agneau Rôti de porc Bifteck haché / bifteck Escalope de veau Sides - Carrottes/pommes à la vapeur / la puree / les frites / gratins / les pates
Les specialités régionales 22 regions – 4 overseas territories Many restaurants serve regional specialities. Coastal areas are particularly known for seafood. Areas close to the borders of neighbouring countries are obviously influenced by the cuisine and available ingredients of that place. But the greatest influence is what is actually there from the land. Many “specialities” origniated from the necessity to use what is there. Climate and landscape determine this.
Les vins et les fromages Regions – name some famous types of wine Les grand vins / les vins ordinaire / le vin du pays What suits which foods Fish and seafood = white (or rose in Provence) Chicken = white Pork and red meats = red
Quel vin? Le poisson Les fruits de mer Le poulet Les viandes (porc, boeuf, agneau) Le canard Le veau Mineral water is also very popular – famous brands (badoit/evian/vittel)
Au restaurant Recommander Conseiller Qu’est ce que vous recommandez? Je peux vous recommander …. Conseiller Qu’est-ce que vous conseillez pour (le plat principal/le vin)… Je peux vous conseiller le menu….
Au restaurant je choisis vous choisissez tu choisis nous choisissons Choisir Vous avez choisi? Je choisis … Je vais choisir… choisir je choisis vous choisissez tu choisis nous choisissons il/elle/on choisit ils/elles choisissent
-ir verbs (a selection) choisir – to choose finir – to finish réfléchir – to think réussir –to succeed remplir – to fill grossir –put on weight