Une Gourmandise de Noël Les Marrons Une Gourmandise de Noël
Qu’est-ce que c’est? Les marrons sont des noix Ils sont aussi appelés des châtaignes Ils sont très populaires en France en décembre Chestnuts - small distinction between châtaignes and marrons based on size, flavor, symmetry and other qualities of the nut.
D’Où viennent les marrons? L’arbre s’appelle un marronier Ils peuvent atteindre un hauteur de 30m Les marrons tombent du marronier en septembre Il y a aussi des châtaigniers (see notes for previous slide). This pictures a chestnut tree in bloom. Chestnut trees were traditionally also used for medical purposes. They used to be know as the “arbre à pain” in France. There are over 700 varieties of chestnuts, including non-edible varieties.
D’Où viennent les marrons? Les marrons sont cultivés sur cinq continents: l’Amérique du Nord, l’Afrique, l’Europe, l’Australie et l’Asie Chaque noix contient deux marrons Chestnut trees used to be a major component of forest across Europe and North America. Chestnuts were consumed in abundance and shipped by railway car in the US before the disease known as the Chestnut Blight struck the population from 1900-1950. Deforestation has also majorly impacted chestnut production. Chestnuts are now cultivated in forests and in orchards, as well as in a few cases in parks. The US chestnut market makes up about 10% of the global market.
La Préparation Des marrons sont souvent grillés en France Avant de griller des marrons, il faut les entailler (couper) la coquille Sinon, ils EXPLOSERONT! Score the chestnut before roasting - if not it will explode!
La Préparation Avant de manger des marrons, il faut les épulcher (enlever la coquille) La chair à l’intérieur est molle et a un goût lèger Shell - la coquille Meat - la chair Épulcher - to peel
Vendeurs de Marrons En France on peut trouver des vendeurs de marrons à des marchés, des places etc. Ils grillent les marrons sur la rue et les vendent frais Her sign says: Chez Mireille Marrons Chauds Grillés au Feu des Bois 2 euros et 4 euros
Vendeur de Marrons
Vendeurs de Marrons Les vendeurs crient “Chauds les Marrons” sur la rue Ils dépensent les marrons grillés frais dans des cornets faits avec des journaux Note the newspaper cones on his stand. Also, the phrase “Chaud les marrons” is an idiomatic expression meaning “We’re in for it now!”
Cornets
Cornets et Marrons Left: Roasted Chestnuts in a newspaper Right: The soft flesh of peeled roasted chestnuts
Produits avec des Marrons Les marrons sont souvent utilisés comme ingrédients dans des rôtis Les marrons sont souvent un ingrédient de la farce Voilà une dinde aux marrons Farce = stuffing. Chestnuts might be used as stuffing, or simply added to the pan shortly before the end of the roasting time.
Marrons Glacés Marrons Glacés sont faits avec du sucre Il faut plus qu’un an pour fabriquer un marron glacé! Un marron en septembre 2011 va devenir un marron glacé en décembre 2012 Candied chestnuts are made from the previous year’s fall harvest. They are candied the following summer and sold during the holiday season. The sweeteners used, including glucouse syrup, help to preserve the chestnut and keep it moist.
Crème aux Marrons La crème aux marrons est une crème sucrée Ses ingrédients: marrons, sucre et vanille On peut la mettre sur la glace, le fromage blanc etc.
Crème aux Marrons On peut mettre de la crème aux marrons sur une crêpe Une bûche de noël Une tarte aux poires Avec de la chantilly C’est vraiment délicieuse! Mlle. Witzeling’s first crêpe in France was une crêpe à la crème aux marrons. She ordered it because it was one of the only things on the menu that she didn’t recognize. It was delicious! Chestnut cream is also used as a filling when mixed with whipped cream, and as a glaze for cakes.
Bon Appetit!