L’Épiphanie et la galette des rois
L’Épiphanie et la galette des rois This PowerPoint contains: Slide 3: a very simple presentation of the « galette des rois », the special cake eaten in France during the Epiphany period, with sound files. Slides 4 to 5: ingredients and a recipe to make a « galette des rois », with sound files. Slides 6 to 18: « J’aime la galette » a simple song which is used during the Epiphany period, with lyrics, sound files and a video link, followed by flashcards which cover the ingredients used in the recipe. These flashcards can be used for word recognition or to replace words in the song (instead of …. avec du beurre dedans, sing: avec du sucre…., des œufs … dedans). - Slides 19 to 20: a translation of slides 3 to 5.
L’Épiphanie et la galette des rois Le 6 janvier, on célèbre l’Épiphanie. C’est le « jour des rois ». À cette occasion, on mange une galette des rois et on « tire les rois » : Une personne a une fève dans sa part de galette – c’est le roi ou la reine. Le roi ou la reine porte une couronne.
La galette des rois à la frangipane : une recette (1) Pour faire une galette des rois à la frangipane, il faut : Pour 8 personnes 2 rouleaux de pâte feuilletée 140 g de poudre d'amandes 100 g de sucre 2 œufs 75 g de beurre mou 1 jaune d'œuf (pour dorer la galette) 1 fève
La galette des rois à la frangipane : une recette (2) Temps de préparation : 10 minutes Temps de cuisson : 20 minutes Placez un rouleau de pâte feuilletée dans un moule à tarte. Piquez la pâte avec une fourchette. Dans un saladier, mélangez la poudre d'amandes, le sucre, les 2 oeufs et le beurre mou. Placez la pâte d’amande dans le moule à tarte. Cachez la fève ! Recouvrez avec le 2ème rouleau de pâte feuilletée. Collez bien les bords de la galette. Faites des dessins sur la galette. Recouvrez la galette de jaune d’œuf. Mettez la galette dans le four pendant 20 à 30 min à 200 degrés. Et voilà une magnifique galette – bon appétit !
J’aime la galette chanson https://www.youtube.com/watch?v=qooy_7gn1fk
J’aime la galette J’aime la galette Savez-vous comment ? Quand elle est bien faite Avec du beurre dedans Tra la la la La la la la lère La la la la la I like galette Do you know how? When it’s made well With butter inside Tra la la la La la la la lère La la la la la
flashcards
une galette A galette (cake)
du beurre butter
du sucre sugar
des oeufs eggs
des amandes almonds
une fève A charm
une couronne A crown
j’aime I like
le roi The king
la reine The queen
Traduction (1) Slide 3 The Epiphany and the galette des rois. On the 6th of January, we celebrate the Epiphany. It’s the « day of the Kings (les rois) ». For the occasion, we eat a galette des rois and we select a king or a queen. The person who gets the fève (charm) in their slice of the galette is the King or the Queen for the day. The King or Queen gets to wear the crown. Slide 4: galette des rois with almond paste, a recipe (1) To make a galette des rois with almond paste, you need (for 8 people) 2 rolls of puff pastry/ 140g ground almonds/ 100g sugar/ 2 eggs/ 75g soft butter/ 1 egg yolk (for glazing)/ 1 charm Slide 5: galette des rois with almond paste, a recipe (2) Preparation time: 10 minutes/ cooking time: 20 minutes Line a tart/pie dish with the first roll of puff pastry. Prick the dough with a fork. In a bowl, mix the ground almonds, sugar, eggs and soft butter to make a soft paste. Spread the almond paste inside the tart/pie dish. Hide the charm!
Traduction (2) Slide 5: continued Cover with the second roll of puff pastry. Press the borders well together to seal. Draw some shapes on the galette. Cover the galette with egg yolk. Place the galette in the over for 20 to 30 minutes (200C) Here you go – a magnificent galette – enjoy!