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Recette facile pour 6 personnes: 200g de farine 100g de beurre ramolli 100g de sucre en poudre 5cl de lait 1 pincée de levure chimique 2 jaunes doeuf pour.

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1 Recette facile pour 6 personnes: 200g de farine 100g de beurre ramolli 100g de sucre en poudre 5cl de lait 1 pincée de levure chimique 2 jaunes doeuf pour la dorure oUstensiles: des emportes pièces oPréparation: 30 min oCuisson: 30 min oRepos: 60 min oTemps total: 100 min This was the recipe we started with. It came from the Internet. We annotated it, so we could follow it easily

2 1.Translate the ingredients list into English. 2.Calculate how much of each ingredient were going to need for the whole group 3.Given our timetable (Tues 5, Wednesday 1, Thursday 2): how are we going to fit this in? 4.Other subjects KU: a)How does levure chimique work? b)What waste product are we going to be left with, and what can we do to prevent its being wasted? c)Why does the mixture have some rest time allowed? 5.Thinking about the language: a)Explain why the biscuit cutter is so called. (Think about the word emporter) b)In a restaurant, the waiter asks you, …et la cuisson?. What are you likely to have ordered? c)Why are elderly people often thought to live in houses called Mon Repos? These were the tasks identified. They include translation of a text in French, problem solving/logistics, some Maths & Chemistry, and some consideration of how languages relate to each other

3 Préparation: 1.Versez les 200g de farine dans un saladier; ajoutez le pincé de levure et mélangez. Creusez un puits et déposez les 100g de beurre découpés en dés et les 100g de sucre. Mélangez du bout des doigts. 2.Formez à nouveau un puits, déposez les 5cl de lait et mélangez à nouveau du bout des doigts. Votre pâte doit être parfaitement liée. 3.Formez une boule de pâte; enveloppez-la dans un film alimentaire et déposez-la au frais pendant 1 heure. 4.Préchauffez le four à 180°C. Sortez la pâte 5 minutes avant de la travailler. A laide dun rouleau, étalez-la sur une épaisseur de 3mm sur un plan de travail fariné. Découpez des petites formes avec des emportes pièces. 5.Rangez les biscuits sur un plaque de four couverte de papier sulfurisé. Badigeonnez-les de jaune doeuf battu en vous aidant dun pinceau. Mettez à cuire pendant environ 10 minutes. More annotation: now were starting to translate the method part of the recipe

4 Giving orders or instructions: in French these are usually given by using the vous part of the verb (which ends in –ez) on its own. Use a dictionary to help you find the meanings of these instructions : 1.Versez 2.ajoutez 3.Mélangez 4.Creusez 5.déposez 6.Formez 7.enveloppez 8.Préchauffez 9.Sortez 10.étalez 11.Découpez 12.Rangez 13.Badigeonnez 14.Mettez Recipes are full of instructions! A great opportunity to look at the imperative, and also to revise present tense verb endings

5 Some more words: Why are they in the recipe? un puits désdoigts liée pâte bout un film (le canal) alimentaire fraisrouleau épaisseur plan de travail fariné petites formes biscuits plaque couverte du papier sulfurisé battu pinceau And finally… Looking at various words that occurred in the recipe, why they are there, and what else they can be used for

6 MerciThank you Merci bien/Merci beaucoupThank you very much Je vous remercieI thank you (formal) Cest moi (qui vous remercie)(No….) thank you, (Sir, Madam) Cest gentilThats kind Vous êtes gentil(le)You are kind Cétait gentil en vous (de + vb)It was kind of you (to…) Vous êtes génialYoure brilliant Cétait…/Vous avez été…It was… / Youve been… …sympa / …super-sympa / …hyper-sympa …nice / …really nice / …really, really nice ….cool…cool Vous êtes les genoux de labeille!Youre the bees knees! Je suis vachement reconnaissant(e) Im really grateful …et merci encore…and thanks again Je ne sais pas comment vous remercier I dont know how to thank you Merci mille fois de nous avoir (tant) aidés Thanks a million for helping us (so much) Avec reconnaisanceWith grateful thanks Je ten prieYoure welcome (familiar) Je vous en prieYoure welcome (formal) Ce nétait rienIt was nothing. Il nya pas de quoiDont mention it Pas de quoi!Dont mention! De rienIts nothing Cétait un vrai plaisirIt was a real pleasure Cest moi qui vous remercieIts I who must thank you Cest moiNo….thank you! Je me suis bien amusé(e)I had fun On sest bien amusé, quoiWe had fun, anyway. A la prochaine (fois)Heres to the next (time)! Salut!Cheers! A lannée prochaineHeres to next year Cest exactement ce dont javais besoin Its exactly what I needed Cest exactement ce que javais souhaité Its just what Id wished for Assez, quoi!Ok, thats enough! Je suis un peu ému(e)Im a bit overcome Of course, we couldnt have done any of this project without the kind help of Mrs Wallace, who gave up a large number of her non-contact periods to enable us to do the practical part of the project. She deserved – and got – our thanks…which gave us an opportunity to look at ways of saying thank you

7 Cookery ingredients Commands/Instructions Cookery terms A bit of French culture! Problem solving Cross-curricular: Chemistry, Home Ec, Maths… Vocab for use elsewhere Grammar: words ending in é 8 things we have learned… ….and how to annotate!


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