La Société d’Horticulture de Saint Germain- en-Laye 1851-1870 Nadine Vivier La Science par en bas Université du Maine, Colloque Juin 2013
Un contexte favorable à l’horticulture Winterhalter: l’Impératrice Eugénie et ses dames
Context A favorable context : Enthousiasm for horticulture Sociétés, comices: ridiculisés. Une vaine diffusion des élites vers les masses. Agricultural and horticultural shows have been disparaged. They were considered a fruitless diffusion from the elites to the mob Le cas de Saint Germain: une ancienne ville royale qui possède une grande variété de parcs et jardins. Case study: Saint Germain, a former royal town, with lots of varied parks and gardens
Saint Germain = la variété des parcs et jardins Plan par masses de cultures 1805
La Société, l’inflexion de son projet De la science par en haut à la science par en bas A. Création de la société d’horticulture 1851 Continuité de la sociabilité du XVIIIe siècle Publication d’un Bulletin destiné à « répandre les découvertes des horticulteurs les plus distingués »
I. The Society of Horticulture, a change in its aims From Science from above into Science from below A Creation of the Horticultural Society, 1851 Continuity of the eighteenth-century sociability from 1854: Publication of a Bulletin for "spreading the findings of the most distinguished horticulturists“: a top-down notion
La Société, l’inflexion de son projet De la science par en haut à la science par en bas B. l’évolution au cours du Second Empire Un élargissement de la base des adhérents Un élargissement des centres d’intérêt De nouvelles missions
I. The Society of Horticulture, a change in its aims From Science from above into Science from below B. Developments during the Second Empire Broadening the membership base Enlarging the interests: exotic greenhouse plants, new varieties of flowers, fruits and vegetables Developing new missions
Les membres Membres 1854 1868 Saint Germain 90 63,8% 143 47,0% Quelques Communes limitrophes/ neighbouring municipalities Membres 1854 1868 Saint Germain 90 63,8% 143 47,0% Communes limitrophes 37 26,2 93 30,5 Chatou, Croissy, Rueil 4 2,8 30 9,8 Paris 7 4,9 13 4,2 Ile de France 3 2,1 25 8,2 Total 141 100 304 1854 1868 Le Pecq 5 12 Marly, Port-Marly 8 15 Louveciennes 1 3 Bougival Le Vésinet - 20 Fourqueux 6 Chambourcy 7 Poissy
Les membres Profession des membres 1854 1868 Propriétaires/Landowners 45 38 Professionnels de l’horticulture 28 151 Dont/including : Jardiniers Gardeners 15 98 Pépiniéristes/nursery growers 3 10 Horticulteurs horticulturists 7 13 Dames patronnesses 52 Autres secteurs /others 11
L’expérimentation par les acteurs Experimentation by actors Expériences spontanées /Spontaneous experiences Tests de produits distribués en séance Testing of products given at the monthly meeting Visite d’exploitation/ Survey of a park or garden by members of the society
Acquisition de connaissances et expérimentation Learning and experimentation
Tentative d’adaptation de légumes nouveaux Attempts to adapt new vegetables Igname de Chine/Yam Cornichon grimpant/ climbing gherkin
L’expérimentation par les acteurs Experimentation by actors Expériences spontanées /Spontaneous experiences Tests de produits distribués en séance Testing of products given at the monthly meeting Visite d’exploitation/ Survey of a park or garden by members of the society
Ananas et Reine-Claude de Chambourcy
De la recherche locale à l’échange national, voire international Local research and international exchange Recherche locale mais échanges entre sociétés savantes (carte )/ Research on improvements and adaptations to local conditions; exchanges with similar societies all through France (map) Les expositions horticoles/ horticultural exhibitions: stimulating research and marketing
Exposition horticole de Mulhouse 1855 Expositions horticoles/ Exhibitions émulation et diffusion des connaissances Exposition horticole, Paris 1855 Exposition horticole de Mulhouse 1855
Exposition universelle de 1867 à Paris dessin de L’Illustration
Conclusion During the years 1851-70 *Democratisation of membership, attention paid to every kind of production * Mutual exchange of knowledge: top –down and botton-up process *Representativeness of Saint Germain case? Certainly, most of the societies agree on these aims , here nonetheless members remain amateurs and considered professionnals