La Société d’Horticulture de Saint Germain- en-Laye

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La Société, l’inflexion de son projet De la science par en haut à la science par en bas A. Création de la société d’horticulture 1851 Continuité de la sociabilité du XVIIIe siècle Publication d’un Bulletin destiné à « répandre les découvertes des horticulteurs les plus distingués »

I. The Society of Horticulture, a change in its aims From Science from above into Science from below A Creation of the Horticultural Society, 1851 Continuity of the eighteenth-century sociability from 1854: Publication of a Bulletin for "spreading the findings of the most distinguished horticulturists“: a top-down notion

La Société, l’inflexion de son projet De la science par en haut à la science par en bas B. l’évolution au cours du Second Empire Un élargissement de la base des adhérents Un élargissement des centres d’intérêt De nouvelles missions

I. The Society of Horticulture, a change in its aims From Science from above into Science from below B. Developments during the Second Empire Broadening the membership base Enlarging the interests: exotic greenhouse plants, new varieties of flowers, fruits and vegetables Developing new missions

Les membres Membres 1854 1868 Saint Germain 90 63,8% 143 47,0% Quelques Communes limitrophes/ neighbouring municipalities Membres 1854 1868 Saint Germain 90 63,8% 143 47,0% Communes limitrophes 37 26,2 93 30,5 Chatou, Croissy, Rueil 4 2,8 30 9,8 Paris 7 4,9 13 4,2 Ile de France 3 2,1 25 8,2 Total 141 100 304   1854 1868 Le Pecq 5 12 Marly, Port-Marly 8 15 Louveciennes 1 3 Bougival Le Vésinet - 20 Fourqueux 6 Chambourcy 7 Poissy

Les membres Profession des membres 1854 1868 Propriétaires/Landowners 45 38 Professionnels de l’horticulture 28 151 Dont/including : Jardiniers Gardeners 15 98 Pépiniéristes/nursery growers 3 10 Horticulteurs horticulturists 7 13 Dames patronnesses   52 Autres secteurs /others 11

L’expérimentation par les acteurs Experimentation by actors Expériences spontanées /Spontaneous experiences Tests de produits distribués en séance Testing of products given at the monthly meeting Visite d’exploitation/ Survey of a park or garden by members of the society

Acquisition de connaissances et expérimentation Learning and experimentation

Tentative d’adaptation de légumes nouveaux Attempts to adapt new vegetables Igname de Chine/Yam Cornichon grimpant/ climbing gherkin

L’expérimentation par les acteurs Experimentation by actors Expériences spontanées /Spontaneous experiences Tests de produits distribués en séance Testing of products given at the monthly meeting Visite d’exploitation/ Survey of a park or garden by members of the society

Ananas et Reine-Claude de Chambourcy

De la recherche locale à l’échange national, voire international Local research and international exchange Recherche locale mais échanges entre sociétés savantes (carte )/ Research on improvements and adaptations to local conditions; exchanges with similar societies all through France (map) Les expositions horticoles/ horticultural exhibitions: stimulating research and marketing

Exposition horticole de Mulhouse 1855 Expositions horticoles/ Exhibitions émulation et diffusion des connaissances Exposition horticole, Paris 1855 Exposition horticole de Mulhouse 1855

Exposition universelle de 1867 à Paris dessin de L’Illustration

Conclusion During the years 1851-70 *Democratisation of membership, attention paid to every kind of production * Mutual exchange of knowledge: top –down and botton-up process *Representativeness of Saint Germain case? Certainly, most of the societies agree on these aims , here nonetheless members remain amateurs and considered professionnals